Behandeling van psychische klachten van volwassenen valt binnen de Basisverzekering van de zorgverzekering. Heb je een restitutie polis, dan wordt meestal 100 % vergoed van het declaratiebedrag. Heb je een natura polis, dan wordt meestal 60 tot 85% van het declaratiebedrag vergoed door je zorgverzekeraar. Het restbedrag betaal je zelf. Informeer vooraf goed bij je zorgverzekeraar wat er vergoed wordt vanuit de polis die je hebt afgesloten en welke specifieke voorwaarden er gelden. Een overzicht met restitutiepolissen is te vinden op: www.contractvrijepsycholoog.nl

Je ontvangt maandelijks een factuur, die je zelf betaalt. Deze factuur kan ingediend worden bij je zorgverzekeraar voor de vergoeding van (een deel van) de kosten. Het jaarlijkse eigen risico wordt altijd eerst aangesproken (als dit nog niet door andere zorgkosten gebruikt is). Het eigen risico bedraagt 385 euro in 2023, dit kan hoger zijn als je hebt gekozen voor premiekorting.

De tarieven in de geestelijke gezondheidszorg worden jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). In mijn praktijk worden NZA-tarieven gehanteerd zonder extra toeslagen. De indirecte-/administratietijd is in het tarief verwerkt. E-mail en telefonisch contact vallen onder directe tijd en worden ook als zodanig in rekening gebracht.

Om onafhankelijk te blijven, heb ik geen contracten met zorgverzekeraars afgesloten.